Hoe worden zonneparken beveiligd?
Hoe worden zonneparken beveiligd?
Zonneparken schieten de laatste tijd als paddestoelen uit de grond. Een goede beveiliging van de parken is een must, want diefstal of vandalisme ligt op de loer. Maar hoe wordt de beveiliging gedaan?
Diefstal of vandalisme
Vaak zijn de zonneparken ontwikkeld op rustige, afgelegen plekken waar weinig mensen komen. Daardoor kan het een prooi zijn voor dieven of kunnen vandalen schade aanrichten. Gezien de kostbaarheid van zonnepanelen is dit absoluut niet wenselijk.
Maatregelen
Er zijn diverse maatregelen die schade of diefstal zoveel mogelijk kunnen tegenhouden en/of vertragen. Logisch is om gedegen hekwerk te plaatsen rondom het zonnepark. Soms wordt dit gedaan door zogeheten ‘electric fences’. Dit is hekwerk waarbij aan de binnenkant draden worden geïntegreerd, die zorgen voor een flinke schok. Doorknippen zorgt daarnaast voor een alarmmelding. Dit werkt uiteraard vaak afschrikkend.
Er zijn uiteraard meer mogelijkheden. Zo kunnen er sensorkabels, radardetectie of camera’s worden geïnstalleerd. Deze maatregelen zijn ook afschrikkend, maar hebben ook een detecterende werking.
Onkruid
Onkruid kan leiden tot onterechte alarmmeldingen. Dit komt doordat onkruid de hoogspanningspulsen kunnen beïnvloeden. De pulsen komen dan bijvoorbeeld niet meer terug, waarna een ongewenst alarm af gaat. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig het onkruid te wieden, zodat dit probleem niet optreedt.
Er zijn gespecialiseerde bedrijven die ervaring hebben met het beveiligen van zonneparken. Heras is onder andere gespecialiseerd in hekwerk, terwijl W&R Beveiliging ook tijdens de aanleg voor de beveiliging kan zorgen.