Zonnepanelen in Noord-Nederland
Het kennisplatform in Noord-Nederland
Opbrengst in kWh per Wp per jaar in Noord-Nederland
De meest standaard zonnepaneel is momenteel de 280 Wp. per paneel van 1,65 x 1 meter breed. Onder laboratorium condities produceert dit paneel 280 kWh. Echter in de praktijk worden deze condities nooit gehaald en hanteren we een omrekenfactor om te komen tot de werkelijk rendement van zonnepanelen. Dit rendement is afhankelijk van veel factoren waaronder de locatie van de zonnepanelen in Nederland.
Uitgaande van een dak op het zuiden bij een optimale hellingshoek van 30 graden is de maximale opbrengst afhankelijk van de locatie in Noord-Nederland. Dit omdat het westen van Fryslan meer zon krijgt dan Oost-Groningen en Zuid-Oost Drenthe. Voor het oosten geldt een omrekenfactor van 0,82. Voor de stad Groningen tot aan de lijn Hoogezand – Coevorden geldt een omrekenfactor van 0,85. Op de lijn Zoutkamp – Meppel tot Holwerd – Emmeloord 0,88. Het westen van Fryslan is het meest gunstig met een omrekenfactor van 0,91.
Groei zonnestroom in (Noord-)Nederland
Nederland kende in 2017 een totaal van 569.656 werkende zonnestroominstallaties volgens het CBS in het rapport ‘Zonnestroom naar regio’ dat op 22 juni 2018 verscheen. Dat betekent een groei van 29,5% ten opzichte van 2016.
Daarvan stonden er 31.277 in de provincie Groningen, in Friesland 29.936 en in Drenthe 31.719. Als we kijken naar het opgestelde vermogen van deze zonnestroominstallaties dan blijkt dat Nederland 2.873.405 KW opgesteld vermogen aan zonnepanelen heeft staan. Dat is een toename van maar liefst 34,5% ten opzichte van 2016.
Groningse zonnepanelen hebben een vermogen van 202.023 kW, de Friese panelen 172.592 kW en de Drentse zonnepanelen hebben een totaal vermogen van 158.695 kW. Je ziet dus dat het vermogen van de zonnestroominstallaties sneller toeneemt dat het aantal installaties. Met andere woorden, de systemen of zonneparken worden groter of er worden meer panelen gebruikt met een hoger vermogen. Die trend zal zich ook in de jaren daarna voortzetten, gezien de toename van het aantal Wp per zonnepaneel.
Onderstaande projecten zijn recent geïnstalleerd in Noord-Nederland
644 zonnepanelen op dak Peter Kuil
De Energiecoöperatie (EC) Noorddijk wil duurzaam energie opwekken. Het motto is: stroom uit de buurt voor de buurt.
Het bedrijf van Peter Kuil heeft een flinke bijdrage geleverd door zijn dak gratis beschikbaar te stellen aan EC Noorddijk voor het plaatsen van 644 zonnepanelen.
Het doel van de coöperatie is om de energie duurzaam op te wekken, maar ook om samen maatregelen bedenken om energie te besparen.
Website: https://ecnoorddijk.nl/
Fabriek VDM Woningen bedekt met zonnepanelen
De fabriek van VDM Woningen wordt binnenkort bedekt met maar liefst 3.100 zonnepanelen. ANS Installaties zal de aanleg verzorgen.
In de VDM-fabriek in Drogeham worden de wanden, vloeren en daken geconstrueerd en geprefabriceerd. Het dak wordt voorzien van zonnepanelen met de SDE+-subsidie.
Henk Bol, Bol ICT: ‘Op weg naar energielabel A!’
Een kantoor gevestigd in een voormalige stal, gebouwd in 1965, dat dankzij genomen maatregelen nu al voldoet aan energielabel C: een mooie prestatie van Bol ICT. Henk Bol, eigenaar van dit ICT-bedrijf aan de Noorddijkerweg, is enthousiast over het resultaat. “Vooral het vervangen van de verlichting door LED is echt een enorme verbetering in de lichtopbrengst.”
De mogelijke wettelijke verplichting dat ieder kantoor groter dan 100m2 in 2023 minimaal energielabel C moet hebben, was voor Henk Bol niet de primaire aanleiding voor de genomen maatregelen. “Een van mijn persoonlijke ergernissen was dat er lampen bleven branden terwijl er geen mensen aan het werk waren. Daar wilde ik graag wat aan doen. En we waren hard toe aan een nieuw klimaatsysteem. Dat was voor mij aanleiding om het gelijk goed aan te pakken: binnenklimaat, verlichting en geluidsisolatie.”
1.800 zonnepanelen bij Terwolde Groningen en Nefkens Noord
Op het dak van Terwolde Groningen en Nefkens Noord worden 1.800 zonnepanelen gelegd. De plaatsing op het gezamenlijke pand wordt gedaan door Beter Duurzaam.
Het pand is gelegen bij knooppunt Euvelgunne op het bedrijventerrein Driebond. De gehele stroomvoorziening zal gedaan worden door de zonnepanelen. Verder zijn er ook warmtepompen geïnstalleerd.
Eerste zonnepark op Terschelling
Energiecoörperatie Terschelling Energie heeft het eerste zonnepark gerealiseerd. Het park heeft ruim 1.500 zonnepanelen, dit levert in totaal 400.00 kWh stroom op. Groenleven heeft de zonnepanelen geplaatst.
Circa 120 huishoudens kunnen hiermee voorzien worden. Terschelling Energie heeft als doel om het eiland de verduurzamen. “Van de energie die we met z’n allen gebruiken willen we een zo groot mogelijk deel zelf opwekken”
Zonnepanelen in driehoeksopstelling bij Energy Academy Europe
Het gebouw van de Energy Academy Europe in Groningen moet zo energiezuinig mogelijk zijn. In het kader daarvan heeft de EAE zonnepanelen op het dak die in driehoeksopstelling zijn geplaatst.
Onlangs heeft de voormalig VN-secretaris-generaal nog de opening verricht van het UN Global Center on Adaptation in het onderwijsgebouw.
Subsidiemogelijkheden Groningen, Friesland en Drenthe
We hebben voor de inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe de subsidiemogelijkheden en goedkope leningen op een rij gezet, overzichtelijk gesorteerd per provincie. Je vindt deze hier https://www.zonnepanelenplanet.nl/subsidie/
Minister Van Nieuwenhuizen opent uniek zonnepark op Airport Eelde
Op 10 februari 2020 heeft minister Cora van Nieuwenhuizen het zonnepark geopend op Airport Eelde. Het is een uniek zonnepark, want de 63.196 panelen zijn gebouwd tussen de taxi- en start-/landingsbaan.
Bericht bekijkenTest met solar-dakpannen in Groningen
Aan De Loskade in Groningen wordt de komende jaren geëxperimenteerd met solar-dakpannen. Op het voormalige Suikerunieterrein is een zogeheten pop-up wijk geopend, waaronder solar-dakpannen worden getest.
Bericht bekijkenToename insecten bij zonnepark in Hoogkerk
Het zonnepark bij Hoogkerk is populair onder insecten en roofvogels. Dat heeft de gemeente Groningen geconstateerd.
Bericht bekijken