Opbrengst zonnepanelen

Wat is het rendement van zonnepanelen

Je wist al dat de zon in Nederland niet het hele jaar schijnt. Zonnepanelen leveren echter ook stroom bij bewolking. Door de lage prijs van zonnepanelen, is de stroom uit zonnepanelen relatief goedkoop. De opbrengst zonnepanelen in Nederland is uitstekend, zeker met de hoge stroomprijzen van vandaag. Gemiddeld was de terugverdientijd van je investering in zonnepanelen 7 jaar terwijl ze zeker 25 jaar stroom produceren. Tegenwoordig kun je zonnepanelen al in 3 jaar terugverdienen.

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (wattpeak). Stroomverbruik of de opbrengst zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur).

Met een dak op het zuiden kun je jaarlijks 180 kWh per m2 zonnestroom opwekken. De opbrengst van een dak op het oosten of westen is nog steeds 150 kWh per m2. De afmetingen van een zonnepaneel zijn doorgaans 1,65 x 1 meter. Het vermogen per zonnepaneel is momenteel gemiddeld 350 Wp per zonnepaneel. Grotere opbrengst zonnepanelen kun je ook krijgen door panelen aan te schaffen van 400 Wp,  450 Wp of zelfs 500 Wp. Deze laatsten zijn echter veelal zwaarder en iets groter. Als je voldoende ruimte op het dak hebt is 350 Wp een uitstekend paneel.

Opbrengst zonnepanelen in kWh per jaar berekenen

De meest standaard zonnepaneel is momenteel de 350 Wp. per paneel van 1,65 x 1 meter breed. Onder laboratorium condities produceert dit paneel 350 kWh. Echter in de praktijk worden deze condities nooit gehaald en hanteren we een omrekenfactor om te komen tot de werkelijk rendement van zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen NederlandUitgaande van een dak op het zuiden bij een optimale hellingshoek van 30 graden is de maximale opbrengst afhankelijk van de locatie in Nederland. Dit omdat de kustgebieden in Nederland meer zon krijgen. Voor Oost-Nederland geldt een omrekenfactor van 0,82. Op de lijn Groningen – Zwolle – Eindhoven geldt een omrekenfactor van 0,85. Midden-Nederland kent een omrekenfactor van 0,9 en in West-Nederland kan dit oplopen tot maximaal 0,97. Zie ook de tabel.

Opbrengsttabel kWh / Wp

De opbrengst in kWh per Wp per jaar is afhankelijk van veel factoren. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die het rendement van uw zonnepanelen bepalen.

 

Ligging van het dak

Een van de belangrijkste factoren op de opbrengst is de ligging van het dak. Bij voorkeur dient het dak op het zuiden gericht te liggen. Sinds de prijzen van zonnepanelen gedaald zijn worden zonnepanelen echter ook op oost en west geplaatst. Ook omdat deze panelen vaak minder sterke omvormers nodig hebben is de kostprijs van deze systemen ook weer lager. En heb je bovendien een betere spreiding van de opbrengst zonnepanelen over de gehele dag.

Hoek van het dak

De hoek van het dak speelt ook een rol. De optimale hoek ligt tussen de 15 en de 55 graden, afhankelijk van de windrichting. Waarbij 36 graden optimaal is. Bij een schuin dak nemen de zonnepanelen automatisch de hoek van het dak aan. Op een plat dak kunt u de hoek zelf bepalen. Hoe kleiner de hoek, hoe meer zonnepanelen u kunt plaatsen. Jouw zonnepanelen leverancier kan bij zijn het maken van een legplan van de panelen voor een plat dak de opstelling berekenen met de maximale opbrengst.

Schaduw

Schaduw speelt een belangrijke rol bij de opbrengst zonnepanelen. Klassieke zonnepanelen worden altijd in een lus, ook wel string genoemd, aan elkaar doorverbonden. Als er schaduw valt op een van de panelen, dan verminderd dit de opbrengst van alle zonnepanelen in de string. Het is dus van belang om schaduw zoveel mogelijk te vermijden. Tegenwoordig kunnen de geavanceerdere systemen ook zorgen dat zonnepanelen onafhankelijk van elkaar geschakeld worden zodat eventuele schaduw niet meer leidt tot een grotere terugval in opbrengst. Door het gebruik van zogenaamde micro-omvormers krijgt elk zonnepaneel zijn eigen omvormer.

 

Terugloop van het vermogen en de opbrengst

Het vermogen van zonnepanelen loopt ieder jaar een beetje terug. Dit is een normaal verschijnsel bij alle zonnepanelen. Fabrikanten van zonnepanelen garanderen een minimale opbrengst zonnepanelen van 90% na 10 jaar en 85% na 25 jaar. Deze minimale opbrengst is vastgelegd in de vermogensgarantie. Behalve de leeftijd van de panelen is ook de kwaliteit van de panelen van belang. ‘Slechte’ merken degenereren sneller dan A-merken.

Onderhoud van je zonnepanelen

Wanneer je panelen vuil zijn geworden van vogelpoep, vuil en stof neemt de opbrengst ook (fors) af. Op een plat dak kun je dat gemakkelijk zelf schoonmaken. Met name onderop het paneel verzamelt zich vaak het stof en het vuil omdat dit met het regenwater meekomt maar uiteraard niet verdampt. Hoog op een schuin dak zal je misschien professionele hulp moeten inroepen om tenminste één keer jaarlijks de panelen schoon te maken.

Opbrengst zonnepanelen in de winter

Veel mensen denken dat zonnepanelen alleen in de zomer veel opbrengst hebben. In grote lijnen klopt dat maar bij temperaturen boven de 25 graden is het rendement al niet meer optimaal. Weetje: voor elke 10 graden boven de 25 graden neemt de opbrengst met ongeveer 5% af. Februari is vaak best een goede maand, vooral rond de middag, omdat het dan duidelijker al lichter wordt en de buitentemperatuur laag is. Alleen is het aantal uren dat het paneel produceert dan zeer beperkt omdat het laat licht is en vroeg donker. Dat maakt totaal dat februari goed is voor 3% van de jaarlijkse opbrengst.

Nog los van een bescheiden opbrengst door weinig zon helpt een forse sneeuwbui uiteraard ook niet. Zeker als het zeer koud is en gedurende een lange periode koud blijft is er kans dat de sneeuw op de panelen blijft liggen. Dan helpt ook een waterig zonnetje niet.

Het verschil in buitentemperatuur verklaart ook waarom de maand mei vaak beter is dan de zomermaanden. Immers in mei is het koeler dan in de zomermaanden. De herfst en winter zijn normaal gesproken opgeteld goed voor 30% van de jaarlijkse opbrengst zonnepanelen.

 

Opbrengst zonnepanelen in Euro’s

De opbrengst in Euro’s berekenen we door de opbrengst in kWh te vermenigvuldigen met de stroomprijs. Momenteel kost een kWh stroom 77,5 Eurocent per KWh (zomer 2022). Dat is in 1,5 jaar een verdrievoudiging van de stroomprijs. Als je dus een systeem hebt van 2700 KWh per jaar, levert dus een besparing van ruim 2.000 euro per jaar op als je net zoveel opwekt dan gebruikt. Naast een uitstekende besparing krijg je ook de BTW terug van zonnepanelen, de eerste besparing pak je dan al. Je leverancier kan je er alles over vertellen. Zelf aanvragen kun je ook zelf eenvoudig doen, lees hierover meer op de site van Milieucentraal.

Een gemiddeld huishouden heeft genoeg aan zo’n 12 zonnepanelen op het dak, uiteraard afhankelijk van het gebruik en de omstandigheden zoals hierboven besproken. Deze 12 panelen, inclusief omvormer, vergen een investering van zo’n € 4.500,- na aftrek van de BTW.

Prijsstijging stroom

De prijsontwikkeling van stroom is onmogelijk te bepalen. Enerzijds heeft het verleden aangetoond dat de stroomprijzen voortdurend stijgen, anderzijds heeft het kabinet nu plannen om de stroomprijs te verlagen en de prijs van aardgas te verhogen gezien de aardbevingen in Groningen. Gezien de huidige hoge gasprijzen in Europa schieten ook de stroomprijzen omhoog. Hoe eerder je zonnepanelen op het dak legt hoe eerder je ze hebt terugverdiend.