Vattenfall (NUON)

Zonnepanelen via Vattenfall (NUON)

Vattenfall is meer dan een energieleverancier. Je kunt namelijk ook besparen op je rekening door een investering te doen in je eigen zonnepanelen. Vattenfall Zonnepanelen, de beste zonnepanelen tegen de juiste prijs. Tijdens een technische inspectie zorgt een schouwer altijd voor een oplossing op maat, natuurlijk in goed overleg.

Het stappenplan:

  1. Zonnepanelen check. Deze check kun je thuis zelf uitvoeren. Kom er achter of je dak geschikt is, wat de kosten van de investering zijn en het meest belangrijke: de opbrengsten.
  2. Offerte aanvraag. Heb je een offerte ingediend voor zonnepanelen bij Vattenfall? Dan nemen ze telefonisch contact op. Tijdens dit gesprek wordt de huidige situatie doorgenomen. Is er bijvoorbeeld een extra groep nodig in de meterkast, iets wat direct in de offerte meegenomen kan worden.
  3. Inspectie. Als je akkoord bent met de offerte komt de schouwer langs voor de technische inspectie. Kan alles zo geïnstalleerd worden als in de offerte is besproken? De schouwer doet hiervoor de laatste check en maakt dan het legplan definitief.
  4. 20% aanbetaling. Voor dat de monteurs de zonnepanelen komen installeren doe je een aanbetaling.
  5. Plaatsen in één dag. Doordat de installatie bijna altijd in een dag plaats kan vinden, begint het besparen zo snel mogelijk. Vattenfall meld je alvast aan bij de netbeheerder voor het terugleveren. Ook leggen de installateurs je uit hoe de app werkt waarin je kunt zien hoeveel kWh stroom je opwekt en wat je terug levert aan het netwerk.

Voordelen van je eigen zonnepanelen

Zonnepanelen laten plaatsen is misschien best een grote investering. Maar bedenk dat deze panelen ongeveer 25 jaar mee gaan. De panelen wekken niet alleen stroom op als de zon volop schijnt, maar werken ook bij bewolking. Zo wek je het gehele jaar rond je eigen stroom op.

Afhankelijk van je situatie, dus met hoe groot je huis(houden) is en hoeveel panelen er op het dak staan kun je geheel zelfvoorzienend worden in stroom. De terugverdientijd is ongeveer 7 á 8 jaar. En de BTW die je betaald over de panelen kun je weer terug vragen bij de Belastingdienst. Momenteel zijn er ook nog allerlei subsidies om deze investering nog gemakkelijker te kunnen maken.

Zonne-Energie voor ondernemers

Als bedrijf ook zonnepanelen op je dak? De voordelen voor particulieren gelden voor een groot deel natuurlijk ook voor bedrijven. Maar er is meer. Er is namelijk fiscaal voordeel te behalen voor je onderneming. In Nederland gelden drie verschillende (combineerbare) regelingen en een subsidie, namelijk de EIA, MIA en VAMIL, ook is er een subsidieregeling, de SDE+.

Energie-investeringsaftrek – EIA

Deze regeling levert gemiddeld 11% voordeel op. En is voor forse specifiek omschreven energiebesparende investeringen. Om in aanmerking te komen voor deze regeling stelt het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verschillende voorwaarden op. Zo moet de investering tenminste €2.500 zijn. Ook moet de investering binnen 3 maanden na het einde van het kalenderkwartaal waarin het betaalmoment heeft plaatsgevonden gemeld worden.

Milieu-investeringsaftrek – MIA

De investeringsaftrek kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag via de MIA. Een extra voordeel, want deze komt bovenop de normale investeringsaftrek. De MIA mag alleen gecombineerd worden met de EIA als asbestdaken worden verwijdert.

De MIA en VAMIL worden vaak gecombineerd. In de milieulijst 2020 staan ongeveer 315 investeringen die in aanmerking komen voor deze twee regelingen.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen – VAMIL

De 75% investeringsaftrek via de VAMIL kan gemeld worden wanneer je wilt. Zo levert dit een liquiditeit- en rentevoordeel op wanneer het jou het beste uitkomt. Zodra je als ondernemer zowel de asbestdaken verwijdert als deze vervangt door een veilig nieuw dak met zonnepanelen, mag je van de EIA, MIA en VAMIL gebruik maken.

Stimulering Duurzame Energieproductie – SDE+

Via het RVO is het mogelijk om een aanvraag te doen als je investeert in zonnepanelen. Je komt in aanmerking voor de SDE+ bij zonnepanelen met een piekvermogen van meer dan 15 kWh en een grootverbruikersaansluiting.

Zonnepanelen installeren

Wie is Vattenfall?

NUON heet vanaf nu Vattenfall!

Vattenfall is een meer dan 100 jaar oude producent van warmte en elektriciteit. Het is een Zweeds bedrijf waarbij de aandelen voor 100% in handen zijn van de Zweedse staat. Vattenfall is in Nederland bekend geworden van de overname van Nuon in 2009. Nu Nuon in 2018 heeft aangekondigd zijn naam te veranderen in Vattenfall Benelux zal deze naam nu ook verder bekend worden in Nederland. Inmiddels is Nuon dus online vindbaar via: Vattenfall.nl.

In het kort de geschiedenis van Vattenfall

Vattenfall is in 1909 begonnen met de opwekking van elektriciteit door middel van waterkrachtcentrales. En vanaf midden de jaren 70 van de vorige eeuw investeerden ze in 7 kerncentrales in Zweden. Eind vorige eeuw greep Vattenfall de economische liberalisering in Europa aan om elektriciteitsbedrijven in Duitsland en in Polen te kopen. Zo kwam ze niet alleen in bezit van Duitse kerncentrales maar ook van de sterk vervuilende bruinkoolcentrales.

Doordat de Duitse regering in 2011 besloot alle kerncentrales te sluiten in 2022 moest de strategie van Vattenfall om. Ook de toenemende druk van de maatschappij om de sterk vervuilende en CO2 producerende bruinkoolcentrales te sluiten leidde tot een nieuwe strategie. In 2015 zijn alle bruinkoolcentrales verkocht. Vattenfall richt zich nu op duurzame energie, eigenlijk weer zoals ze in 1909 begonnen zijn met de waterkrachtcentrales. De strategie is nu om in één generatie fossielvrij te zijn. Behalve in windparken investeren ze ook veel in zonne-energie.

Windmolens, windenergie Nuon Vattenfall

Nuon als (winkel) dochter van Vattenfall

Vattenfall heeft tot op heden weinig geluk gehad met Nuon. Gekocht op de top van de markt voor totaal 10 miljard euro is na diverse afschrijvingen het verlies aan boekwaarde opgelopen tot 4 miljard euro. Dit komt overwegend door de lage elektriciteitsprijzen zodat het nauwelijks rendabel is om, met name gasgestookte centrales, te laten draaien. Vele centrales staan dan ook regelmatig stil, met name als het veel waait en de zon schijnt zodat elektriciteit uit Duitsland bijna gratis is en in sommige wordt de afnemer betaald om deze duurzame energie over te nemen.

Windparken

Ook Nuon maakt nu de draai naar duurzame energie door fors te investeren in windparken in Nederland. Inmiddels hebben ze 14 windparken waarvan er één op zee. Daar staan nu 175 windmolens maar dat aantal gaat sterk stijgen. Er zijn nu 9 windparken in ontwikkeling en Vattenfall heeft historie geschreven door in 2018 de tender te winnen voor een windpark in zee voor de Zuid-Hollandse kust zonder enige overheidssubsidie.

Of dit een rendabele investering wordt moet de toekomst uitwijzen. Veel windparken worden ontwikkeld met een prognose dat de steeds groter wordende windmolens tegen steeds lagere kostprijzen elektriciteit kunnen produceren. Van horizonvervuiling is bij dit windpark, Hollandse kust Zuid, geen sprake. De windmolens staan 22 km uit de kust en zijn dus onzichtbaar vanaf het strand.

Stadsverwarming

Naast windmolens en zonne-energie investeert Nuon in stadswarmte projecten om restwarmte van industriële bedrijven, energiecentrales en kassen via een ondergronds warmtenet te transporteren naar bedrijven en woningen in de stad. Stadsverwarming. Dit bespaart veel CO2 en is een alternatief voor het aardgasverbruik. Inmiddels voorziet Nuon meer dan 124.000 woningen en 1.800 grootverbruikers van stadswarmte.