Zonnecollectoren zwembad
Zonnecollectoren zwembad
Zonnecollectoren zijn een ideale en milieuvriendelijke manier om je zwembadwater te verwarmen. En op langere termijn goedkoper dan het water elektrisch te verwarmen. Tenzij je zonnepanelen over hebt die zorgen voor gratis energie. Echter een aparte investering in zonnepanelen vergt een fors budget, omdat je ook een elektrisch verwarmingselement nodig hebt zoals een warmtewisselaar. Zwembadverwarming door middel van collectoren is voordelig op verschillende manieren te realiseren waaronder met behulp van matten of bollen. Maar hoe werkt zo’n systeem?
Voordelen zwembad verwarming
Voordat we de uitleg starten eerst even over de voordelen of noodzaak van verwarmd zwemwater. Zonder verwarming wordt zwembadwater in de zon niet warmer dan 22 graden en dat duurt even voordat dit zover is. Door het zwembadwater te verwarmen tot zo’n 29 graden is het niet alleen een stuk aangenamer zwemmen dan in koud water maar je verlengt ook je zwemseizoen met een aantal maanden. Dat scheelt al snel 4 maanden en dat is fors.
Om energie te besparen is het daarbij zeker van belang om het zwembad ’s-nachts af te dekken om onnodige afkoeling te voorkomen. Dit halveert het warmteverlies vergeleken bij een niet afgedekt zwembad. Dat kan met eenvoudig zeil of beter nog met een duurder rolluik. Blijft het zwemwater ook verschoond van vallende bladeren en verdronken insecten.
Hoe werken zonnecollectoren zwembad?
Je plaatst de zonnecollectoren op het dak of op de grond zodanig dat ze zoveel mogelijk zon pakken. Dus zuidwaarts of zuidwestwaarts gericht. De waterpomp van het zwembad pompt het onverwarmde water naar de collectoren en deze pompt het verwarmde water weer terug in het zwembad. Als de collectoren op het dak zijn geplaatst is het wel van belang dat de waterpomp van het zwembad krachtig genoeg is om het water omhoog te pompen. Als vuistregel gebruik je hetzelfde aantal m2 zonnecollector als het aantal m2 zwembadwater dat je wilt verwarmen.
Solarmatten als zwembadverwarming
Behalve de klassieke collectoren kun je ook gebruik maken van EDPM matten of solarmatten. EDPM is een synthetisch rubber dat ook wel als dakbedekking wordt gebruikt en ze is bestand tegen hoge temperaturen. Voor kleine zwembaden of opzetbaden is dit een goede oplossing. Voor grotere zwembaden duurt het te lang om alle zwemwater te op deze manier te verwarmen omdat het heel veel tijd kost voordat het hele zwemwater volume door de mat is gegaan. Ook functioneren deze matten alleen bij direct zonlicht en op bewolkte dagen werkt dit dus niet. Nadeel is ook dat je veel m2 mat nodig hebt om het water te verwarmen.
Zonnecollectoren zwembad bollen
Om aan dit probleem tegemoet te komen zijn er zonnecollectoren zwembad in koepelvorm ofwel zonnecollectoren zwembad bollen. In deze bollen wordt de leiding opgerold in een koepel of bolvorm zodat je veel meer meters leiding kunt opbergen op veel minder ruimte. In deze bollen wordt het zwembadwater verwarmd. Met 1 koepel verwarm je ongeveer 5.000 liter dus voor een beetje serieus zwembad heb je dus 10 zwembad bollen nodig. Voor de meest actuele prijzen vind je hier. Uiteraard geldt ook voor de bollen dat geen zon betekent ook geen verwarming.