Zonneparken Nederland

 

 

 

Zonneparken Nederland

Benieuwd naar zonneparken in Nederland? De laatste jaren is er een sterke groei in zonneweides in heel Nederland. De overheid wil de komende jaren de uitstoot van CO2 beperken en dus ligt de focus op duurzaamheid. Dit soort parken zijn daarin een stap in de goede richting. Niet-gebruikte weilanden en stukken land worden gebruikt om grote zonneweides op te plaatsen.

Vaak is het park een initiatief van de desbetreffende gemeente, in combinatie met een projectontwikkelaar en buurtcoöperatie. Vanuit de overheid zijn er diverse subsidies beschikbaar, of er worden participaties uitgegeven waar burgers en bedrijven aan mee kunnen doen.

Omwonenden zijn niet altijd blij met een zonnepanelenpark in de ’tuin’. De term ‘NIMBY’ (Not In My Back Yard) is hier misschien wel toepasselijk. Men wil wel dat er maatregelen worden getroffen om de duurzaamheid te stimuleren, maar het liefst niet in zijn/haar achtertuin. Daarom wordt de komst van diverse zonneweides uitgesteld of zelfs afgeblazen.

   

Veel bewoners in de omgeving zijn bang voor de schittering van de panelen, of dat hun uitzicht wordt verstoord. Immers ze hebben vaak een huis gekocht op het platteland om te genieten van het vrije uitzicht. Deze weerstand wordt vaak zelf door de initiatiefnemers opgeroepen, doordat de bewoners van tevoren onvoldoende worden meegenomen in de plannen om een zonnepark in hun buurt te realiseren. Als ze inspraak krijgen in de planvorming en naar hun geluisterd, wordt blijkt dat er vaak best draagvlak is voor zonneparken. Ook blijkt dat wanneer bewoners kunnen participeren en zo kunnen delen in de opbrengst van het zonnepark, ze veel meer genegen zijn om hun medewerking te geven aan de realisatie.

Grootschalige zonneparken

De parken verschillen sterk in omvang. Sommige gemeenten bouwen kleinere parken en andere gemeenten gaan voor grootschalige zonneparken. Hierdoor zijn er zonneweides die genoeg zonne-energie opwekken voor een heel dorp. Grote zonneparken vind je voornamelijk in het noorden van het land.

De provincie Groningen heeft momenteel de grootste zonneweide van Nederland. Daarnaast is de provincie nu bezig om een nog groter park te bouwen.

Grote zonnepanelenparken zijn nodig, omdat Nederland meer groene energie moet gaan opwekken. Hoe groter de zonneweide, hoe meer megawattpiek deze produceren. En hoe meer megawattpiek, hoe meer huishoudens kunnen profiteren van duurzame energie. Zonnepanelen op daken leveren niet altijd genoeg energie op. Grotere zonneakkers zijn dus nodig om genoeg energie te kunnen opwekken.

Overzicht zonneweides per provincie

Hieronder vind je een overzicht van de zonneweides per provincie in Nederland.

Alle provincies hebben het doel om in 2050 onafhankelijk te zijn van gas en olie. Vandaar dat steeds meer provincies overstappen op duurzame energie, waaronder zonne-energie. De meeste provincies proberen zonnepanelen te plaatsen op zoveel mogelijk daken van inwoners en bedrijven. Daarnaast willen sommige provincies ook zonneakkers bouwen. Hier heeft iedere provincie een andere strategie voor.

Zonneweides zijn vooral populair in de noordelijke provincies. De provincie Groningen heeft momenteel de grootste zonnepanelenparken in Nederland. Ook wekt het zonnepark Ameland in Friesland meer dan genoeg stroom op voor de Amelandse huishoudens. Daarentegen gaat Zeeland selectief om met het bouwen van zonneparken voor onder andere het omgevingsbehoud. Voor meer informatie kun je op de desbetreffende provincie klikken.

Zonneparken Nederland op de kaart: